Frukt: Nype
Du er kanskje kjent med den dype rød / oransje frukten i hagen din, eller kanskje har du sett den i hekker rundt høsttider. Du har til og med lagt merke til at hesten din vil spise av den hvis den er tilgjengelig!
I årenes løp har mange hesteeiere brukt nype, da for å støtte immunforsvaret så vel som ledd og høver.
Kort om nypenes historie:
Nype har blitt brukt til helsemessige fordeler i hundrevis av år. Hos mennesker har den tradisjonelt blitt brukt til hostesirup, gitt til barn siden 1940-tallet. Dette var ganske enkelt nype kokt og kombinert med sukker som inneholdt høyt vitamin C-innhold.
Vitamin C i nype:
Nyper er en rik kilde til vitamin C (rapportert å være omtrent 295 mg per 100 g eller 3000 mg per 1 kg). C-vitamin, også kjent som askorbinsyre, spiller flere veldig viktige roller i hestens kropp. Disse inkluderer å hjelpe til med å opprettholde sunn hud, bein og blodkar; hormonsyntese og kollagensyntese. Som et vannløselig vitamin med antioksidantegenskaper, spiller C-vitamin en viktig rolle i nøytralisering av frie radikaler og kan fungere både fra innsiden og utsiden av en celle.
I tillegg til C-vitamin, gir nyper også vitamin A, tiamin, niacin, riboflavin, vitamin K og olje. A-vitamin er viktig for vekst og spiller en viktig rolle i å støtte osteoklaster (benresorberende celler). Tiamin, niacin og riboflavin er alle B-vitaminer, en gruppe vannoppløselige vitaminer med hver sine kjemiske egenskaper.