Hestens Immunforsvar
Akkurat som hos mennesker kan noen hester ha utfordret immunforsvar, noe som betyr at de har økt risiko for å få sykdommer. Et sterkt immunforsvar vil hjelpe hesten å komme seg etter sykdom eller skade og hjelpe det naturlige forsvaret når det er blitt kompromittert.
Hva gjør immunforsvaret, og hvordan fungerer det?
Hestens immunsystem hjelper ganske enkelt til å beskytte hesten mot sykdom, infeksjon og sykdom. Eventuelle skadelige organismer, også kjent som antigener, som klarer å komme inn i hestens immunsystem, stimulerer antistoffer eller en cellemediert respons for å eliminere antigenene og dermed beskytte og forsvare kroppen. Immunsystemet er også i stand til å ha celler som beholder et minne om eksponeringen, slik at forsvarsresponsen i fremtiden vil være raskere og mer effektiv.
Hvilke hester er mest utsatt?
Hester som er mer utsatt inkluderer; de som har hatt en periode med sykdom, spenninger, føll, veteraner, de som har blitt underernært eller utsultet, så vel som hester som ofte reiser, de som er i hardtrening og hester som er utsatt for store mengder stress.
- Ernæring - omtrent 70% av immuniteten er forbundet med fordøyelsessystemet, og nesten alle næringsstoffer er med på å støtte immunforsvaret. Disse inkluderer vitaminer og mineraler, protein, fiber og fett. Selv en godt fôret hest kan være i fare for immunsuppresjon hvis den ikke mottar de nødvendige vitaminene og mineralene den trenger (men de som er underernært har ofte større risiko).
- Alder - både veldig unge hester og eldre hester er i faresonen. Føll under avvening har det ekstra trykket å måtte tilpasse seg seg uten mors melk og deres immunsystem må utvikle seg raskt. Hos en eldre hest svekkes immunforsvarets evner som et resultat av aldringsprosessen. Disse endringene vil skje med forskjellige hastigheter hos forskjellige hester, så det er viktig å være årvåken og overvåke tilstanden deres nøye.
- Stress - dette kan være i en mental eller fysisk form. Kortisol er hormonet som produseres når en hest blir stresset, og når det er hevet, kan svekke hestens immunforsvar. Ettersom hester er naturlige langtidsmatere, og en vanlig stressfaktor er å ha tom mage. Derfor er det viktig å skaffe tilstrekkelig grovfôr. Stressede hester produserer ofte høyere steroidnivåer som kan undertrykke immunforsvaret. Dette kan skyldes mental stress f.eks ved avvenningstid, under rutinemessige forandringer, fysisk stress fra overavl, veldig hardt arbeid eller til og med skade.
- Vaksiner - Vaksinasjoner er designet for å fungere utelukkende mot ett antigen. For eksempel vil en stivkrampevaksine bare beskytte mot stivkrampe. Veterinærer oppfordrer ofte hesteeiere til å gi booster shots, dette er fordi når hesten får den andre dosen antigener, reagerer antistoffene raskere, i større antall og gir lengre varig beskyttelse mot sykdommen.